Baza znanja

Korisnička zona > Baza znanja > Domeni > Domen mi je istekao! Šta sad?

Domen mi je istekao! Šta sad?

Životni ciklus većine domena izgleda ovako:

  • 2014/01/01 - Vaš domen je registrovan
  • 2015/01/01 - Vaš domen ističe
  • 2015/01/01 - 2015/02/09 Grace period za obnovu
  • 2015/02/10 - 2015/03/10 Period napuštanja (Redemption period)

Grace period za obnovu je vreme u kojem vlasnik domena može da produži domen koji je istekao po standardnoj ceni. Ovaj period najčešće traje 40 dana, u zavisnosti od ekstenzije domena (.TLD-a).
Obratite pažnju da po isteku domena Vaš website i email neće biti dostupan!

Ukoliko ne obnovite domen u Grace periodu on će biti obrisan i više neće biti pod našom kontrolom. Ovaj period poznat je kao Period napuštanja (Redemption Period). Ukoliko u ovom periodu želite da povratite svoj domen, proces može biti komplikovaniji, a cena višestruko veća, što opet zavisi od same ekstenzije domena (.TLD). Domen koji se nalazi u ovom periodu može biti povraćen samo od strane trenutnog vlasnika i registra.

Posle Period napuštanja (Redemption Period) koji traje obično 30 dana, domen ne može više biti povraćen. Posle, 5 dana, domen se briše iz centralnog registra i postaje dostupan za ponovnu registraciju bilo kome. Domeni se prodaju po principu ko ga prvi registruje.

Najbolji način da sačuvajte svoj domen je da ga produžite ranije. Ukoliko produžite svoj domen pre isteka, nećete izgubiti na trajanju domena, a izbećićete potencijalne probleme i glavobolje. Održavanje kontakt informacija ažurnim je isto bitna stavka, s obzirom da ćemo Vas o isteku domena obaveštavati blagovremeno i više puta.

Da li je ovaj odgovor koristan?
5 Korisnici su ustanovili da je ovo korisno 6 glasova

Takođe Pročitajte